zaterdag 14 februari 2015

Luchtige rust

Al zolang ik met mijn Strada rijd, lag de meegeleverde pomp achter in de staart. Bij oneffenheden in het wegdek, vooral bij klinkerwegen, lag de pomp te stuiteren. Ik heb ooit een inkeping in de voet gemaakt en een elastiekje rond het handvat gedaan om de pomp op zijn plek te houden. Deze maatregelen waren niet voldoende om het geklapper te elimineren.

Met de aanschaf van een pomp voor dempers en banden hoopte ik een goede oplossing te hebben gevonden. Echter, met die pomp is het niet te doen om een band tot 7 bar op te pompen. Met de pomp op de banden stand haal je die druk niet, op de demper stand komt er te weinig lucht uit en duurt het mij te lang. Voor een demper op druk brengen is de Rock ’n Roll overigens weel zeer geschikt.


Laatst was ik het kabaal achter mijn zitje zo beu dat ik opnieuw een pomp heb besteld. De Topeak Turbo Morph G. Ik had deze pomp ook in mijn Versatile zitten, maar heb hem mee verkocht. Er wordt een houder meegeleverd, dus opbergen is geen probleem.
De pomp heb ik achter op het zitje gemonteerd, boven de ketting afscherming. Ik berg hier eigenlijk nooit iets op, de pomp zit dus niets in de weg. De houder is bedoeld voor bevestiging op bidonnokken. De achterzijde van de houder is dus hol voor de ronding van framebuizen. Deze ronding heb ik eerst afgeschuurd om vervorming van de flens van de zitting te voorkomen. De meegeleverde boutjes wist ik te verknoeien door ze te kort aftezagen, stom! Gelukkig had ik nog inbusboutjes liggen. Dopmoeren erop met een sluitring er onder en we kunnen er weer tegen.


Vanmorgen heb ik voor het eerst gereden zonder de oude pomp. Nu heb ik geen last meer van herrie en geniet vooral een heerlijke rust. Nu hoor ik wel weer andere geluiden in de Strada, gelukkig niets om mij zorgen over te maken. Dit is zeker een onbedoeld voordeel. Gebreken aan de aandrijving zal ik eerder opmerken.
Met mijn laatste aanschaf vormt zich een heuse fietspompenverzameling:
* De Topeak JoeBlow Sport II, een degelijke vloerpomp, natuurlijk in de kleur geel.
* De Topeak Rock ’n Roll, de pomp voor dempers en banden die het eigenlijk niet zo lekker op banden doet.
* De Topeak Turbo Morph G, de handzame pomp voor onderweg.
* Het zwarte vloerpompje van VM.nl

3 opmerkingen:

  1. Ik heb mijn pomp in bubbeltjes plastic opgerold naast de wielkast. Geen gerammel en de Quest kan ik op het plastic leggen als ik lek rijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En dat heb ik precies ook zo gedaan als Piet, bevalt prima!

    BeantwoordenVerwijderen