maandag 27 januari 2014

Week 4 in cijfers


 1000 km
Afgelopen week was de week dat ik de 1000 km-grens ben overschreden. Mijn Strada had al 800 km gereden toen ik haar kocht. Met af en toe een recreatieve rit en 3 weken forenzen heb ik er alweer 1000 km bij gereden. De kilometers schieten bijna ongemerkt onder de Strada door.

3 keer bijna
Week 4 was ook de week van 3 bijna ongevallen. Alle 3 de keren (net niet) met rechts afslaande auto’s. U zult wel denken, beste lezer, waarom haalt die koekebakker een rechts afslaande auto in? Wel, de automobilisten in kwestie gaven geen richting aan voor dat zij de manoeuvre maakten. Erg vervelend, en zonde van al die richtingaanwijzers die voor niets op de auto's zitten. Gelukkig maakt de claxon van de Strada voldoende kabaal om de bestuurders te waarschuwen. Dit was me met de pieper van de Versatile nooit gelukt. De situatie in 2e instantie inschatten en remmen voorkomt ook een hoop ellende.

1+1= 22 gaten
Verleden week ben ik ook begonnen met wat aanpassingen van de Strada. Ik kwam elke keer klets nat van het zweet uit de fiets. De Strada is ook een stuk warmer dan de Versatile met zijn zitje met gaas bespanning. Nu vind ik het niet zo erg dat het warmer is, maar je wordt er zo nat van. En dat is dan weer akelig met uitstappen. Je koelt zo snel af.

Ik heb vorige week ook naar een lekkage gezocht. Op de bodem van de Strada lag een pasje vocht. Waar zou dat vandaan komen? Komt het van boven? Loopt het van mijn tasje of naar mijn tasje? Zit er iets in mijn tasje dat leeg loopt? Ik kon niets vinden dus de Strada ging zonder zoekresultaat op stal. De volgende dag zag ik bij het uitruimen, na aankomst op mijn werk, dat het vocht van mijn zitje afliep. Bij nadere inspectie bleek dat het condens/zweet was, dat van het zitje afliep. Oplossing, ventileren! Hiervoor heb ik 22 gaten in het zitje gezaagd.


Hierbij heb ik het dikkere laminaat langs de rand van de zitting gespaard. En het vlak daartussen verdeelt in verschillende zones. Ter hoogte van de rug veel gaten voor veel ventilatie. Onder de billen zitten de gaten op een grotere afstand om de sterkte van het laminaat zo min mogelijk te verminderen. Hier steunt het grootste deel van je lichaamsmassa op af.

16.12
Mijn Versatile had ik afgelopen zomer voorzien van een Sigma Sport 16.12 STS Cadence fietscomputer. Draadloos met een losse cadansmeter, erg handig voor een velomobiel. Ik heb deze met de Versatile mee verkocht. Nu mis ik dit handige apparaatje, vooral de cadansmeter. Hoewel het in de Strada minder kritisch is om een goede cadans te trappen, vindt ik het toch een fijn hulpmiddel. Bij een hogere cadans rijd ik nu eenmaal een stuk feller en sneller. Hierom heb ik een nieuwe voor mijn Strada gekocht.


Ik ben benieuwd wat week 5 zal brengen.

14 opmerkingen:

 1. rij je met fietskleren?

  je bent goed opdreef met je strada topy hoor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Marcel,

   Ik rijd met fiets kleren aan. Een triathlonpakje en een dum fiets jasje. Daar mag het niet aan liggen, dat ik het zo warm heb.

   Verwijderen
 2. Ik vond het zagen van één sleufje om mijn rugwervels te ontzien al redelijk spectaculair, maar jij maakt gewoon een gatenkaas van je stoeltje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is geen gek idee, mijn stoeltje is ook altijd behoorlijk vochtig

  groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zover durfde ik ook niet gaan, ik heb enkel onderin de zitschaal 3 gaatjes van 10 mm geboord om het overtollig vocht af te voeren. Dat is genoeg om een "zitbadje" te voorkomen. Maar mijn rug is inderdaad ook altijd nat, dat wel, dus als jouw stoel het uithoud met die gaten is dat misschien voor mij ook een optie.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Adri,

   Ik ben maar een klein lichtgewicht mannetje. En het is al meer toegepast. Ik durf het wel aan.

   Jan

   Verwijderen
  2. Hallo Jan,

   Ik weet dat de stoel van de Mango Sport er ook zo uitziet, maar is die niet van carbon? Ik wacht even af hoe dat bij jouw gaat, dan kan ik nog zien wat ik doe.
   Ik ben ook niet extreem groot en zwaar, 182 cm en 74 kg, dus dat valt mee.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Als je nu al een plasje water onder de stoel hebt staan mag je ook wel extra afvoer gaten in de bodem gaan boren voor als het straks in de zomer echt warm wordt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Paul,

   Dan kan altijd het schuimdeksel nog van de fiets!

   Jan

   Verwijderen
 6. Of gewoon minder hard fietsen :-) of is dat juist net niet de bedoeling??

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zie ik het nou goed dat je stickertjes bij de lichtknopjes hebt geplakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heeft de vorige eigenaar gedaan. Super handig in een nieuwe fiets! Ik heb nog nooit hoeven zoeken of nadenken.

   Verwijderen
 8. Hoi Jan,
  Geven die 22 gaten voldoende ventilatie?
  Mijn rug is ook altijd kletsnat, dus overweeg om (als het kan) een zitschaal van een Mango Sport (met gaten) in mijn Mango+ te monteren.
  Maar ik twijfel enigzins of het helpt. Immers, volgens mij is er *in* de Mango niet zo veel luchtstroom, en dus twijfel ik of gaten in de zitschaal ventilatie zullen geven. Wat is jouw ervaring inmiddels?
  Bedankt
  Maurice

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Maurice,

   Ik vind het een significante verbetering. Waar eerder alle zweet op het zitje condenseerde, verdampt het nu door de gaten heen. Bij hoge tempraturen blijft het klam op mijn rug, dat zou ook bij een bukfiets het geval geweest zijn, zij het in mindere mate.

   Groet,

   Jan

   Verwijderen